Kuchnia nierozłącznie kojarzy nam się z gotowaniem, a to często z przykrym obowiązkiem. Nie musi tak jednak być! Dzięki gotowaniu możemy oddać się eksperymentowaniu i szukaniu nowych smaków, to właśnie w kuchni możemy też metaforycznie odwiedzać inne kraje i poznawać orientalne kultury.

Powiew Wschodu w Twojej kuchni

jak zrobić latte, jak zrobić sushi

Japonia nieodłącznie kojarzy nam się ze zdrowymi nawykami żywieniowymi, dbaniem o zdrowie i kultem młodości. Jeśli chcesz powitać w swojej kuchni smaki prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, postaw na sushi oraz wysokiej jakości herbatę matcha. Oprócz tego możesz spróbować przygotować różnego rodzaju dania z dodatkiem tofu - Japończycy za nim przepadają!

O ile zaparzenie herbaty wydaje się być stosunkowo proste (pamiętaj - przygotowując matchę, należy bardzo uważać na temperaturę wody, która nie może przekroczyć 80 stopni), to odpowiedź na pytanie, jak zrobić sushi jest nieco bardziej skomplikowana. Przede wszystkim dlatego, że poza Japonią ciężko nam będzie dostać wystarczająco świeże surowe ryby, z których będzie można przygotować sushi. Ponieważ z zatruciami pokarmowymi nie ma żartów, warto zastanowić się, jak zrobić sushi w bardziej europejskiej, bezpiecznej wersji.

Poznaj nowe połączenia smakowe, czyli jak zrobić sushi

Zanim dowiesz się, jak zrobić sushi, zaopatrz się w niezbędne składniki - matę bambusową, ryż do sushi, ocet ryżowy, wasabi i nori. Reszta składników zależy od twoich preferencji smakowych i upodobań. Aby przygotować dobre sushi, musisz umiejętnie ugotować ryż. Zacznij od dokładnego opłukania go,a następnie zalej wodą, tak, by nad ryżem znajdowało się jej ok. 1,5cm. Gotuj 15min na niewielkim ogniu, a następnie kolejne 20, na najmniejszym możliwym gazie. Ważne - cały czas pod przykryciem. Następnie, rozłóż nori na macie bambusowej, błyszczącą stroną na dół. Do ryżu dodaj kilka łyżek octu ryżowego, a następnie przełóż go na wodorosty, zostawiając jednak 1-2cm do krawędzi. Warstwa ryżu nie powinna być zbyt gruba. Następnie pośrodku ułóż rybę (najlepiej łososia lub tuńczyka) i resztę wybranych dodatków. Może to być ogórek, awokado, seler, kremowe serki, marchewka, krewetki, papryka. Teraz pozostaje zawinąć sushi za pomocą maty bambusowej. Na koniec pokrój rolkę (nóż musi być bardzo ostry). I już, gotowe! Podawaj z sosem sojowym i wasabi.

Jak dobrze zacząć dzień, czyli jak zrobić latte

jak zrobić latte, jak zrobić sushi

Jesteś kawoszem? W takim razie nie możesz zaczynać dnia, inaczej niż od dobrej kawy! Chcesz wiedzieć, jak zrobić latte? Stosunkowo delikatna i niezwykle smaczna kawa, którą łatwo przygotować, to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają sposobu na udany poranek. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić latte we własnej kuchni, zacznij od zakupienia spieniacza do mleka i kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Przyda się również wysoka, przezroczysta szklanka. Potem już sprawa jest całkiem prosta. Jak zrobić latte? Zacznij od zaparzenia filiżanki kawy.

Następnie, weź mleko (3,2%) w ilości ok 150ml i podgrzej je do ok. 60 stopni. Ubij je za pomocą spieniacza. Kilka razy uderz naczyniem ze spienionym mlekiem o blat lub stół. Zrób to delikatnie i z wyczuciem. Teraz przelej mleko do szklanki, zostawiając w naczyniu nieco mlecznej pianki. Wolno przelej napar kawowy, aby nie wymieszał się on z mlekiem. Przykryj napój, używając do tego pozostałej pianki. Na koniec posyp swoje latte kakao lub cynamonem. I ciesz się idealną kawą.